Hundsporter på klubben

Rallylydnad

Genom glädje, kommunikation och samarbete ska hund och förare ta sig igenom en rallylydnadsbana. Rally i namnet betyder inte att det ska gå fort utan att hunden ”kör” en bana enligt ”kartläsarens”, förarens, anvisningar. Anvisningarna finns på skyltar med ca 3-5 meters avstånd som både visar vägen och vad som ska genomföras.

Många hundägare som kör rallylydnad upplever glädje. Hundarna gillar samarbetet med sin förare och den belöning det ger. Förarna brukar känna att de får ökad kontakt med sin hund genom rallylydnad

Nosework

I nosework ska hund med sin förare söka efter specifika dofter i olika miljöer. Hundsporten är inspirerad av de utmaningar som professionella sökhundar utför dagligen inom till exempel polisen och tullen. Det är dock en allmän hundsport där alla hundar kan delta. Men det är också ett enkelt och roligt sätt att aktivera din hund!

Spår

Spårhunden ska följa ett spår där en människa har gått. Detta är ett trevligt sätt att spendera tid i skogen och samtidigt aktivera din hund. Alla hundar kan spåra! I spår som tävlingsgren ska hunden högsta klassen följa ett spår som är cirka 1 500 meter långt och som är upp till två timmar gammalt

Lydnad

I lydnadsklass ska hunden läras att utföra ett flertal olika moment både nära föraren och på avstånd. Hunden ska kunna hämta föremål och hoppa över hinder. Momenten sker både med och utan koppel. Viktigt i lydnad är samarbetet mellan förare och hund.

Ett bra lydnadsekipage har ofta en fin och förtroendefull relation. En person som håller på med lydnad gillar nog ofta klurigheter och blir duktig på att träna detaljer och lösa svårigheter. Belöningen blir ofta en harmonisk och nöjd hund som fått använda sitt huvud till problemlösning.

Agility

Agility handlar om att på kortast möjliga tid och utan fel eller vägringar ta sig igenom en hinderbana. Agility är roligt för alla, och när det är som bäst är det också en uppvisning i avancerat samarbete. Det går fort mellan slalompinnar, på gungbrädor, genom tunnlar och över hinder.

Agility bygger på ett gott samarbete mellan hund och förare. Agility är en glädjefull och fartfylld sport.